Duke University Nicholas School of the Environment / Durham, NC

11-Duke EH_4 smaller

The Details

The Environment Hall site design was conceived as a rehabilitation project which transforms the existing highly un-sustainable site into a usable, sustainable and cohesive natural campus system. The existing site consisted of two existing asphalt parking lots and a vegetated hillside which creates a 15 foot elevation change through the site. The rehabilitated site design eliminated the two parking lots and replaced them with new pedestrian-oriented campus spaces which connect Environment Hall to the overall campus fabric and to the natural environmental systems. A green roof known as the “research roof” consists of undulating topography which creates a myriad of growing conditions for students to use in their research. The entire garden will be planted with edible plants which will be maintained and harvested by the students. The project consists of high-performance sustainable systems including a green roof, a 25,000 gallon cistern for irrigation, FSC certified wood decks, 50% reduction in impervious surface, heat reducing tree canopy, reduced stormwater runoff, and native/adapted plantings.

Owner

Duke University

Architect

Payette

Start Date

2011

Completion Date

2014

Construction Cost

$30 million

Footer Widget Area

Add widgets in Appearance → Widgets → Footer Widgets